De masterscriptie “Embodied Empathy Explored: Unravelling Our Perception of Robots” (2023), schreef Elsbeth binnen de master Contemporary Theatre, Dance and Dramaturgy aan de Universiteit Utrecht. Dit onderzoek bevond zich op het snijvlak van performance en robotica. In dit onderzoek onderzocht ze hoe dramaturgische inzichten uit de performance relevant zouden kunnen zijn voor het vakgebied van robotica. Ze analyseerde twee robots: een sociale robot genaamd Phi en een robot die voorkomt in de voorstelling Simple Machines (2019) van choreograaf Ugo Dehaes. Daarbij onderzocht Elsbeth hoe onze belichaamde perceptie van robots tot stand komt en stelde ze de vraag: Hoe wekken robots empathie op? Daarnaast is het onderzoek ook een pleidooi voor het belang van creativiteit en verbeelding in het ontwerp van mens-robotinteractie, en hoe de podiumkunsten hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Door vragen te stellen zoals: ‘Hoe zou een robot er nog meer uit kunnen zien?’ en ‘Wat als dit een robot was?’.
In de analyse van de twee robots laat Elsbeth zien dat er een verschil is in de manier waarop de robots empathie oproepen, een element dat wordt beschouwd als een belangrijke voorwaarde voor mens-robotinteractie (HRI). De sociale robot doet dit voornamelijk door zijn mensachtige uiterlijk, terwijl de kunstrobot empathie oproept door het idee van een groeiend wezen te suggereren. Vanuit dit perspectief van robots als groeiende entiteiten stelt Elsbeth interessante vragen binnen het bredere veld van robotica. Dit zijn vragen zoals: ‘Wat zou het doen met de perceptie als een robot een bepaalde leeftijd bereikte?’, ‘Wat betekent menselijke verantwoordelijkheid in relatie tot groeiende robots?’ en ‘Hoe definiëren we intelligentie binnen de robotica en daarbuiten?’.
Robots gepresenteerd in Simple Machines, n.d. (Foto’s: Arne Lievens)
Setting van de performance Simple Machines van Ugo Dehaes, n.d. (Foto: Arne Lievens)
Alle robots die deel uitmaken van het groeiproces gepositioneerd in de volgorde van ‘opgroeien’, gepresenteerd in Simple Machines van Ugo Dehaes, n.d. (Video: Ugo Dehaes)
Reclining StickMan van Stelarc, 2020. (Foto: Saul Steed)